Intel İşlemci Teknolojileri
Intel firmasının işlemcilerin verimlerini artırmak için geliştirdiği bir takım teknolojileri mevcuttur. Bunlar;
- Intel® Hyper-Threading Technology
- Intel® SpeedStep Technology
- Intel® Turbo Boost Technology
- Intel® Quick Path Technology
- Intel® Speed Shift Technology
Intel® Hyper-Threading Technology(HT):
Fiziksel olarak tek olan işlemcinin mantıksal olarak iki işlemciymiş gibi işlem yapabilmesine olanak sağlayan teknolojidir. İşlemci bu teknoloji sayesinde daha fazla işi hız kesmeden yürütebilir. Amaç verimi artırmaktır.
Intel® SpeedStep Technology(EIST):
Gelişmiş Intel SpeedStep teknolojisi sistemin otomatik ve sürekli olarak işlemcinin kullandığı gücü ve çekirdek hızını ayarlayıp güç tüketimini ve ısı düzeyini düşüren bir teknolojidir.
Bu sistem; eski nesil Core 2 Duo, Intel Centrino işlemcilerde mevcuttur.Dizüstü bilgisayar işlemcilerinde bu teknoloji daha iyi pil ömrü ve performans için daha üst düzeydedir.
*Dipnot: i serisi Intel işlemcilerde bu teknolojinin dahada geliştirilmiş hali olan Turbo Boost teknolojisi yer almaktadır.
Intel® Turbo Boost Technology:
Intel firmasının yeni nesil i5 ve i7 işlemcileriyle piyasaya sürdüğü bir teknolojidir. Overclock yapmaya gerek kalmadan işlemcinin zorlandığı ve güç sarf ettiği durumlarda desteklediği kapasite sınırınında hızının artırılması olayıdır.
-
-
- Overclock: Kelime anlamı hız aşırtmadır. Bir işlemciyi normal çalışma frekansının daha da üzerinde bir frekansta çalışmaya zorlama işlemidir. İki şekilde yapılır. Birinci yöntem FSB(Front Side BUS) hızını artırmak, ikinci yöntem ise işlemcinin çarpan katsayısını artırmaktır.
- FSB: Kuzey köprüsü ile işlemci arasındaki veri yoludur. Intelde karşılığı QPI, AMD’de ise HTT‘dir.
-
Intel® Quick Path Technology(QPI):
Intel’in Nehalem kod adlı yeni mimari işlemcileri(i7) ile birlikte Amd’nin yıllar önce çıkardığı teknolojiye karşılık olarak geliştirdiği teknolojidir. Intel bu teknoloji ile birlikte bellek kontrolcülerini işlemci içine gömmüştür.(AMD HyperTransport Technology) İlerleyen teknoloji ve artan hızlarla FSB yeterli band genişliği sağlayamaz oldu ve Intel de HyperTransport’a kendi yaklaşımı ile gecikmeli de olsa karşılık verdi. QPI da HT gibi bütün bileşenlere direk olarak seri bağlantı sağlayabilen, band genişliği olarak FSB 1600 ün 2 katı kadar (32 GB/s) band genişliği sağlayabilen seri veri yoludur.
Intel® Speed Shift Technology:
Intel firmasının 6. nesil işlemciler olan Skylake işlemcileri ile birlikte geliştirdiği bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde performans artımını artırmayı amaçlayan Intel bu teknolojiyi, “İşlemci yapılması gereken işlemleri daha hızlı şekilde, en iyi işlem hızını ve voltajını, performans ve enerji tüketimini göz önünde bulundurarak yapabilecek.” şeklinde açıklıyor. Bu teknoloji sayesinde işlemci saat frekansı daha hızlı değişiyor ve bu değişimi işletim sistemi yerine işlemcinin kendisi yapıyor. Bu teknoloji sayesinde tek işlemci gerektiren işlemler, fazla işlem gücü gerektirmeyen işlemlerde kolaylık sağlanırken, web tarayıcıları müthiş hızlı bir biçimde çalışabiliyor.
:: Sizin işlemcinizin desteklediği teknoloji hangisi?
intel mi? Amd mi? hangi islemci Hüseyin Bey..
Aslında bu soruya tam olarak Intel veya AMD diye cevap veremem. Çünkü bu son kullanıcıya kalmış bir şey. Kullanıcının kullanım amaçlarına ve bütçesine göre değişebilir. Ama AMD işlemcilerin nanometre değerleri genellikle (34nm) Intel işlemcilere göre daha fazla ve çok daha fazla ısınıyorlar. Ayrıca elektrik tüketimleri de daha fazla diye biliyorum. O yüzden notebooklarda genelde Intel tercih ediliyor. Son olarak AMD son çıkardığı Ryzen kod adlı işlemcilerle Intel karşısında başarıyı yakalayabilir. Bekleyip göreceğiz.
Anladığım kadaryla nanometre değeri ne kadar düşük, o kadar iyi..