Intel Kaby Lake İşlemciler

Intel’in Kaby Lake kod adını verdiği 7. Nesil işlemciler, resmi olarak 30 Ağustos 2016 tarihinde duyuruldu. Bu işlemci nesli ile daha çok masaüstü bilgisayarları ve yüksek performanslı dizüstü bilgisayarları hedef alan Intel, Kaby Lake işlemcileri U, Y, H ve S serileri olarak kullanıcılarına sundu. Bu harflerin ne anlama geldiklerini merak edenler varsa “İşlemci Model Numaraları” yazımı inceleyebilirler.

kaby lake işlemciler

Kaby Lake İşlemci Serileri (Tam boy için resme tıklayınız.)

Kaby Lake işlemcilerin;

  • İkisi bir arada ve ultra ince cihazlar için Y serisi,
  • ince, hafif notebooklar ve taşınabilir cihazlar için U serisi,
  • yüksek performanslı dizüstü bilgisayarlar ve mobil workstationlar için H serisi,
  • masaüstü bilgisayarlar içinse S serisi olarak tasarlandığını görmekteyiz.

Kaby lake işlemcilerle birlikte, 10mm kalınlık değerinin de altına inebilen dizüstü modelleri görmemizin mümkün olacağı söylenmekte.

(Bkz. : 9,98mm kalınlığa sahip Acer Swift 7)

Intel’in 5. Nesil olan Broadwell işlemcileriyle birlikte karşımıza çıkan 14 nanometre litografi değeri, 6. Nesil olan Skylake işlemcilerde de aynı kalmıştı. Kaby Lake işlemciler ise 14 nanometre standardında üretilen son işlemci nesli oldu. Bundan sonra da 10 nanometre litografi değeriyle Cannonlake işlemcilerin üretilmesi bekleniyor.

Intel’in Kaby Lake işlemcilerinde uyumluluk, güç tasarrufu ve 3D performansı üzerinde durduğunu söyleyebiliriz. Bir önceki işlemci nesli baz alındığında %12 daha fazla işlemci performansı sağlandığı, uyumluluk oranında %19’luk bir artış olduğu ve 3 kat daha iyi 3D performans sunduğu da iddialar arasında. Ayrıca Intel firması, 7. Nesil işlemcilerle birlikte getirdiği tümleşik ekran kartları Intel Iris Plus 640 ve Intel Iris Plus 650 ile oyun performanslarında ciddi şekilde artış olacağını savunmakta.

Peki neden Kaby Lake işlemci ?

Bu sorunun cevabını Intel, “iq.intel.com.tr” sitesinde şu başlıklar altında açıklamış.

  1. Kaby Lake işlemciler yoğun internet aktivitesi için geliştirilmişlerdir.
  2. 4K ve VR videoları kolayca çalıştırabilirler.
  3. İlk Intel Core çiplerinden 10 kat daha hızlıdırlar.
  4. Entegre grafikleri sayesinde Overwatch oynayabilirsiniz.
  5. Thunderbolt 3/USB-C ve Windows Hello’yu desteklerler.
  6. Bazı yeni ve çarpıcı mobil cihazları mümkün kılacaklar.

Son olarak 7. Nesil işlemcilerin numaralandırılmasına baktığımızda, Intel Core i5-7xxx şeklinde yapılmakta. Aranızda “Neden bu şekilde numaralandırılıyor acaba?” diye düşünenleriniz varsa yine “İşlemci Model Numaraları” yazımda bunun cevabını bulabilirler. Fakat bir istisna olarak Y serisi Kaby Lake işlemcilerde numaralandırma Intel Core i7-xYxx şeklinde yapılıyor.

(Bkz. : Intel Core i7-7Y75)

Böylece bir yazımın daha sonuna geldik. Bu yazımda sizlere elimden geldiğince Kaby Lake işlemcileri tanıtmaya ve araştırdığım bilgileri toparlayıp aktarmaya çalıştım. Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur ya da olacaktır. Aklınıza takılan bir şey varsa yorum kısmından sorabilir veya sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Takipte kalın.

:: Intel’in yeni nesil Kaby Lake işlemcileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir